Beyoğlu’ndaki Tarihi Hastane Kapanma Aşamasında: Ekonomik Kriz ve Yönetim Sorunları
İstanbul Beyoğlu’nda, 152 yıllık hizmet geçmişiyle önemli savaşlara şahitlik eden Avusturya Sen Jorj Hastanesi, ekonomik zorluklar nedeniyle kapanma aşamasına geldi. Kurtuluş Savaşı, Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı gibi önemli dönemlere tanıklık eden hastane, Avusturya’nın Graz şehrindeki ilgili kurumun desteğiyle faaliyetine devam etmişti.
Ancak, hastane yetkilileri, büyük gelir-gider dengesizliğinin mevcut durumu sürdürülemez hale getirdiğini açıkladı. Başhekim Katharina Laner, "Maalesef ekonomik açıdan hastaneyi işletmeye devam etmemiz artık mümkün değil." dedi.
Hastane çalışanlarının eleştirileri, hastane müdürünün hastanenin açık kalması için yeterli çaba göstermediğine odaklandı. Çalışanlar, 3,5 milyon TL’lik gereksiz tadilat harcamalarının, Graz yönetiminde endişelere yol açtığını ve bunun kapanma kararını hızlandırdığını iddia etti. İşten çıkarılma tehlikesi altında kalan çalışanlar, iş bulmanın zorluğuna, 152 yıllık tarihsel önemine ve ihmal edilmesine dikkat çekerek, "Burası 152 yıllık tarihi ve kültürel bir simge. Sadece bu nedenle bile hastanenin açık kalması gerekiyor." diye belirtti.
Ekonomik kriz ve etkili bir yönetim stratejisinin olmaması, hastanenin kapanma sürecini hızlandıran başlıca faktörler olarak gösteriliyor. Çalışanlar, reklam ve işbirlikçi anlaşmaların hastaneyi kurtarabileceğini, ancak bu konudaki yetersiz çabaların ek sorun yarattığını belirtiyor. Bir çalışan, "Yönetimin değişmesiyle hastanenin ayakta kalabileceğini düşünüyoruz. Dışarıdan destek bulunabilir" şeklinde umutlarını dile getirdi.
Hastane Müdürü İbrahim Bülent Şeref, ekonomik şartların hastaneyi olumsuz etkilediğini, hastaların devlet hastanelerini tercih ettiğini ve bunun gelir düşüşüne yol açtığını söyledi. Avusturya Konsolosluğu’nun vaatlerini yerine getirmemesi hakkındaki eleştirileri de ekleyerek, "Graz, bize ‘bir şey istemeyin’ diyor." ifadeleriyle durumu özetledi.
Yapılan açıklamaya göre, Baş Rahibe Joanna Bacmaga, hastanenin kapanmasına üzüntülerini dile getirerek destek beklediklerini ve hastalar da hastanenin 152 yıllık hizmet geçmişinden duydukları memnuniyeti vurguladıklarını belirtti. Başhekimi Utku Can Cöbek, "Hastanenin kapanacağına hem hastalar hem biz çok üzülüyoruz" şeklinde üzüntülerini paylaştı.
Hastanenin kapanması durumunda 25 doktor ve 90 çalışanın işsiz kalma tehlikesi mevcut. Hastane, çeşitli kurumlarla anlaşmalı çalışarak hizmet vermiş, ancak ekonomik dalgalanmalarla baş edememiştir.