Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, İkinci Çeyrekteki Ekonomik Yavaşlamayı ve Bankacılık Sektörünün Performansını Değerlendirdi
Türkiye Ekonomisi Yavaşlama Eğiliminde
Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek itibariyle finansal koşullardaki sıkılığın etkisiyle yavaşlama eğilimine girdiğini belirtti. Gür, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’da (GSYH) ikinci ve üçüncü çeyreklerde sınırlı bir daralmanın yaşandığını hatırlattı.
Enflasyonun Düşüşü ve Makro Ekonomik İyileşme
"Ekonomik aktivitedeki soğumayla birlikte enflasyon üzerindeki talep yönlü baskılar hafifledi," diyen Gür, "Talepteki dengelenme ve maliyetlerdeki ılımlı seyir rağmen enflasyondaki iyileşme arzu edilenin gerisinde kalsa da, Mayıs 2024’te zirve yapan yıllık enflasyon, baz etkileriyle belirgin bir düşüş kaydetmeye başladı. Türk lirasındaki güçlü reel değerlenmeye rağmen, kredi büyüme tavanlarıyla sağlanan sıkı makro ihtiyati duruş, cari denge ve dış finansman ihtiyacında önemli bir iyileşme sağladı. Makro dengelerdeki iyileşme, döviz kurlarındaki istikrar ve ülke risk primindeki düşüş, bir yandan yabancı sermaye girişlerini desteklerken, diğer yandan yurt içi yerleşiklerin lira tercihini güçlendiriyor. Nitekim TCMB rezervlerinde de Nisan’dan bu yana çarpıcı bir artış eğilimi görülüyor." şeklinde konuştu.
2024: Bankacılık Sektörü İçin Zorlu Bir Yıl
Gür, 2024 yılının, kredi büyümesi, fonlama maliyetleri ve karlılık açısından bankacılık sektörü için zorlu bir dönem olacağını ancak sektörün başarılı bir sınav verdiğini vurguladı. "Makrofinansal dengesizliklerin ve risklerin azaltıldığı bu geçiş sürecinin getirdiği maliyetleri iyi yöneterek sermaye gücümüzü ve bilanço sağlamlığımızı korumayı başardık," diyen Gür, "Enflasyondaki düşüş eğiliminin devam etmesiyle birlikte sektör için en zor dönemin geride kaldığını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde fonlama maliyetlerinde beklenen iyileşmeyle bilançolarımızın kademeli olarak rahatlayacağını tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Akbank’ın 2024 Performansı ve Kredi Desteği
Gür, Akbank’ın 2024 yılında Türkiye’yi, toplumu ve müşterileri desteklemeye devam ettiğini ve üçüncü çeyrekte ekonomiye sağlanan kredi desteğini 1 trilyon 591 milyar liraya çıkardıklarını açıkladı.
Müşteri Kazanımı ve Dijitalleşme
Aktif müşteri sayısındaki artışın 6 milyona yaklaştığını belirten Gür, "Dijital kanallarımızdaki müşteri edinimi sürecinde sunduğumuz farklılaşan deneyimin etkisiyle büyümelerimiz devam etti. Yılın ilk dokuz ayında 1,1 milyon net aktif müşteri kazanımı gerçekleştirdik." şeklinde konuştu. Ayrıca güçlü sermaye yeterlilik oranı, yüksek verimlilik ve tüketici ve KOBİ segmentlerinde pazar payının artışı ile sürdürülebilir karlılığı odak noktasında tuttuklarını vurguladı.
Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Hedefler
Sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda emin adımlarla ilerlemeye devam ettiklerini söyleyen Gür, 2023 sonundaki sürdürülebilir finansman hedefini 800 milyar liraya çıkardıklarını ve üçüncü çeyrekte 352 milyar liraya ulaştıklarını belirtti. Ayrıca 2050 net sıfır hedefi için çalışmalarını sürdürdüklerini, Net Sıfır Bankacılık Birliği üyesi olduklarını ve sektörel karbonsuzlaşma stratejilerini açıkladıklarını ifade etti.
Uluslararası İşbirlikleri ve Teknolojik Geliştirmeler
Kaan Gür, AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması gibi konulara odaklanarak ihracatçıların yeşil dönüşüm sürecinde yanlarında olduklarını ve dijital ve yeşil dönüşüm odaklı "Birlikte Geleceğe Buluşmaları" düzenlediklerini bildirdi. Türkiye İhracatçıları Meclisi işbirliğiyle düzenlenen eğitimlerle sürdürülebilirliğin ticaretteki önemini vurguladıklarını ve müşterilerin uluslararası piyasalarda rekabetçiliklerini artırmalarına destek olmaya devam edeceklerini söyledi.
Akbank Asistan ve İleri Analitik Çözümler
Gür, Akbank Asistan’ın 2024’te üretken yapay zeka çözümleriyle daha yetenekli hale geldiğini, aylık 2 milyon oturum ve 170 milyondan fazla görüşmeyle hizmet verdiğini ve dijitalleşme ve analitik yetkinlikleri ile müşterilerine ayırt edici bir deneyim sunmayı hedeflediklerini söyledi.
Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Gelecek Planları
Depremden etkilenen bölgeler için "Akbank Güzel Yarınlar Hareketi" kapsamında ikinci dönem çalışmalarını hayata geçirdiklerini ve "Dönüşümde Gelecek Var" projesiyle işlevini tamamlamış ofis eşyalarını okul mobilyalarına dönüştürerek deprem bölgesindeki okullara 18 bini aşkın yeni mobilya sağladıklarını belirten Gür, "Aynı azim ve kararlılıkla, 2025 yılında da tüm paydaşlarımız için değer yaratmayı sürdüreceğiz." dedi.