Bahçeli’nin Tokalaşması Gündemde
Son dönemde gündemi meşgul eden konulardan biri, MHP lideri Bahçeli’nin Meclis açılışında "terör yuvası" olarak adlandırdığı DEM Parti’nin sıralarına giderek tokalaşması oldu. Bahçeli, grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Uzattığım el, gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın temenni ve teklifidir” sözleriyle DEM Parti’ye yönelik bir çağrıda bulundu. Bu durum, "Yeni bir açılım-çözüm süreci mi başlıyor?" sorusunu akıllara getirdi. Gazeteci Aytunç Erkin, DEM Parti kulislerinde Bahçeli’nin tavrına ilişkin “Şartlar olgunlaşırsa müzakereye hazırız” ifadelerinin hâkim olduğunu dile getirdi.
Bahçeli’nin Önceki İfadeleri
Daha önce Meclis’in “bölücülerin meydan okuma yeri olmadığını” vurgulayan Bahçeli, “TBMM’de terörist istemiyoruz. 57 DEM milletvekilinin maaşının ve terör yuvasına ödenecek” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Bahçeli’nin bu söylemlerine DEM Parti, “Bu ülkenin başına gelmiş en büyük kötülük siz ve yürüttüğünüz siyasettir” yanıtıyla karşılık vermişti. Ancak Bahçeli ve DEM Parti arasındaki gerilim yerini daha ılımlı bir havaya bıraktı.
MHP ve DEM Parti Arasında İlişkilerde İyileşme
MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Meclis açılışında DEM Parti sıralarındaki tokalaşması dikkat çekti. Bahçeli, grup toplantısında, “Uzattığım el, gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın temenni ve teklifidir” ifadesinde bulundu. DEM Parti Eş Genel Başkanı, Bahçeli’nin tokalaşmasının ardından gazetecilere verdiği demeçte, "DEM Parti zaten bir Türkiye partisi. Biz Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar barış ve huzur içinde olması için mücadele eden bir siyasi partiyiz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’nin DEM Parti’ye yönelik açıklamalarını "çok anlamlı" bulduğunu belirtirken, "Kobani olaylarına dair samimi bir muhasebe yapılmasını önemsiyoruz. Böyle bir tavrın yumuşama iklimine katkı sunacağı açıktır." ifadesini kullandı.
DEM Parti’de Müzakerelere Açıklık Olabilir mi?
Gazeteci Aytunç Erkin, DEM Parti kulislerine dair yazısında, “Adım atılacaksa mutlu oluruz” havasının öne çıktığını ifade etti. DEM’liler ise, “El sıkışmadan sonra yapılan konuşmalar çok önemli. Yeni bir anayasa yeni bir toplumsal sözleşmeden bahsediyoruz. Herkesi kucaklayacaksa dikkate değer.” şeklindeki ifadelerini dile getirdi.
DEM’lilerin odaklandığı bir diğer konu ise, tecrit politikası altında bulunan Abdullah Öcalan oldu. DEM kulislerinde, “Öcalan’a uzun süredir tecrit politikası uygulanıyor. Bu sürece dahil edilmesi önemli. Türkiye’nin yararına budur. Yargı paketi var, içeride binlerce tutuklu var. Hastalar, yaşlılar var. Bunlarla ilgili adım atılmalıdır.” şeklinde görüşler hakim.
DEM Parti’den Tarihi Teklif
Anayasa değişikliği planı öncesinde, “İktidar yeni bir oyun kurup, barış süreci zemini hazırlanıyor” söylemine DEM Parti’den “Pratik adım atılsın” talebi geldi. Bunun ardından TBMM’ye kritik bir yasa teklifi sunuldu. Teklifte, terör suçu ile ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olanlardan, cezaevinde 25 yıl yatanların tahliye olabilmesi için af istendi.