İleri Yaş Gebelikleri: Riskler ve Tedavi Seçenekleri
Gebelik Planlaması ve Tedaviler Hakkında Uzman Görüşü
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Emel Türkoğlu, günümüzde ileri yaş gebeliklerinin giderek arttığını, bununla birlikte gebe kalamama sorunlarının da önemli ölçüde yükseldiğini belirtti. Prof. Dr. Türkoğlu, üreme kapasitesinin 25-35 yaş aralığında en yüksek seviyede olduğunu vurgulayarak, "Risk açısından gebelik planlaması 35 yaşına kadar yapılmasını öneriyoruz" dedi.
Kariyer ile Gebelik Planlaması Arasındaki Çelişki
Prof. Dr. Türkoğlu, genellikle kadınların kariyer hedeflerini gerçekleştirme isteği nedeniyle ileri yaşlarda gebelik tercihini arttığını dile getirdi. Ancak ilerleyen gebelik yaşının çeşitli sağlık riskleri ortaya çıkarabileceğine de dikkat çekti. "İleri yaşta çocuk sahibi olmak mümkündür ancak kendiliğinden ve tedavilerle gebe kalma şansı biraz daha düşüktür" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Tıbbi Tedaviler ve Destek
"İleri yaşta gebelik için gelen hastalarımıza çeşitli tıbbi tedavileri uyguluyoruz" diyen Prof. Dr. Türkoğlu, özellikle 35 yaşından sonra kadınlarda yumurta rezervinin azalmaya başladığını ve yumurta sayısı ve kalitesinde olumsuz değişiklikler görüldüğünü belirtti. "Gebe kalmak zaman alabilmekte ve daha fazla çaba gerektirebilmektedir. Ancak sağlıklı bir yumurta elde edilebiliyor ise menopoza girmeden hamile kalma imkanı mevcuttur." dedi.
Genetik Riskler ve Önlemler
Prof. Dr. Türkoğlu, ileri yaş gebeliklerinde avantajlar olduğu kadar dezavantajların da bulunduğunu açıkladı: "Avantajı, daha bilinçli bir ebeveynlik olması ancak biyolojik yaşın da bir etkisi var. Gittikçe azalan gebe kalma şansımız dikkate alınmalı. Bunun için dönemi en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Hamilelikte çeşitli sıkıntılar ortaya çıkabilir ancak bunlar tıbbi kontrol altında minimuma indirilebilir. Yüksek tansiyon ve diyabet gibi durumlar gebelikte bazı hastalık riskini artırabiliyor, ayrıca çocukta Down sendromu gibi genetik anormalliklerin görülme sıklığı da artmakta ve düşük riski de yükselmektedir. Bu riskler tıbbi gözetim altında kontrol altına alınabilir." dedi.
Tüp Bebek Yöntemi ve İleri Teknolojiler
"40 yaş üstü hastalar için tüp bebek yöntemlerini daha çok tercih ediyoruz" diyen Prof. Dr. Türkoğlu, "Çünkü zamana karşı yarışıyoruz. Bize en yüksek gebelik başarısını veren teknik tüp bebek oluyor. Preimplantasyon genetik tanı ile sağlıklı embriyoyu seçmek için genetik seçimler yapabiliyoruz. Laboratuvar imkanlarından faydalanabiliyoruz. İleri yaştaki tek dezavantaj, çoğunlukla daha çok sayıda uygulamaya ihtiyaç duyulabilmesidir" dedi.
Sağlıklı Yaşam Tarzının Önemi
Prof. Dr. Türkoğlu son olarak, "Geç gebe kalmayı planlayanlar varsa sağlıklı beslenmeli, spor yapmalı, sigaradan uzak durmalı ve antioksidan besin destekleri ile yumurta kalitesini maksimum düzeyde tutmalıdır" önerisinde bulundu.