USD40,04
%0
EURO47,14
%0.34
CNY5,58
%0.05
GBP54,70
%0.45
EURO/USD1,17
%0.15
BIST10.167,26
%0
BTC4.427.417,68
%-0.3
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Grip İçin 48 Saat Uyarısı

Grip İçin 48 Saat Uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Grip Salgınına Karşı Önlemler: Uzman Tavsiyeleri

Kış aylarının başlamasıyla birlikte grip hastalığı, halk sağlığı uzmanları tarafından dikkatle takip edilen bir konu haline geldi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Neşe Kıskaç, "Grip ölümcül sonuçlara neden olabilen bir hastalık olsa da gripten korunmak mümkün" dedi. Grip aşısının etkinliği ve hastalıkla mücadele yöntemleri hakkında önemli bilgiler veren Kıskaç, hastalığın tehlikelerini ve önlemler konusunda uyarılarda bulundu.

Grip, Soğuk Algınlığından Daha Tehlikeli Olabilir

Grip ve soğuk algınlığı, kış aylarındaki en yaygın solunum yolu hastalıkları arasında yer alıyor. Milyonları etkileyen grip, yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, baş ağrısı, kuru öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Dr. Kıskaç, özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler için gribin ciddi bir tehdit oluşturabileceğine dikkat çekiyor ve "Burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve hafif yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren soğuk algınlığı genellikle kısa sürede kendiliğinden düzelir ve genellikle komplikasyona neden olmaz" ifadesinde bulundu.

Soğuk Hava Gripin Doğuşunda Etken Değil

Dr. Kıskaç, soğuk havanın gribe neden olmadığını, ancak bulaşıcılığı artırdığını açıklıyor. "Soğuk havalarda insanlar daha sık kapalı alanlarda vakit geçirdikleri için virüslerin yayılması daha kolaylaşıyor. Havalandırması yetersiz ortamlar, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının yayılma riskini artırıyor ve soğuk hava doğrudan bir neden olmasa da, virüsün bulaşmasını ve hastalık görülme sıklığının artmasını kolaylaştırabiliyor. " dedi.

Grip Virüsünün Bulaşma Süreci ve Sürümü

Grip, yüksek bulaşıcılığıyla öne çıkıyor. Hastalık çoğunlukla damlacık yoluyla yayılıyor. Öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında havaya yayılan virüs parçacıkları, diğerlerinin solunum yollarına girerek enfeksiyona yol açıyor. Bulaşmanın, virüs bulaşmış yüzeylere dokunma ve ardından ellerin ağız, burun veya gözlere temas etmesiyle de olabileceği vurgulandı. Dr. Kıskaç, "Hasta bireylerin kendilerini izole etmeleri ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri gerekir. Özellikle belirtilerin başlangıcından itibaren ilk 3-4 gün içerisinde grip virüsünün bulaştırıcılığı çok yüksektir. Grip virüsü sert yüzeylerde 48 saate kadar canlı kalabiliyor" şeklinde konuştu.

Gripten Korunma Yolları ve Aşılama

Gripten korunmanın, bilimsel olarak kanıtlanmış birçok yolu bulunuyor. Grip aşısı, hijyen kurallarına uygun davranmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kalabalık ortamlardan uzak durmak ve hasta bireylerin izolasyonu bunlardan bazıları. Kıskaç, her yıl grip aşısının influenza virüsünün baskın türlerine karşı uyarlandığını ve risk gruplarında komplikasyonları yüzde x oranında (değer değiştirilecek) azalttığını vurguladı. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uykunun bağışıklık sistemini desteklediğini hatırlatarak sözlerini tamamladı.

Grip İçin 48 Saat Uyarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir