İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, hapis cezası talep edilen ‘Ahmak Davası’ hakkındaki önemli gelişmeler gün yüzüne çıktı. Ünlü gazeteci Aytunç Erkin, İmamoğlu hakkında verilen yargı kararının anayasaya aykırı olduğunu Cumhurbaşkanı’nın da ifade ettiğini belirtti.
İMAMOĞLU’NUN ALDIĞI CEZA NEDEN KAYNAKLANIYOR?
Ekrem İmamoğlu, Türk Ceza Kanunu’nun belirli maddeleri kapsamında yargılanmakta. İlgili maddeler, kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu kapsıyor. Ceza şu şekilde belirlenmiş: “Hakaret suçunun; a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı… Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine hakaret halinde ise suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılmakta.”
ŞİRİN: “ÜÇ YIL YARGILANMAK ONTOLOJİK SORUN”
İmamoğlu, aldığı cezanın anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü. Mahkemeye bilimsel mütalaa sunan Doç. Tolga Şirin, “Bir kişinin sadece bir ‘söz’ünden ötürü üç yıla yakın hapis cezasına çarptırılabilir olmasını sağlayan bir normda ontolojik bir sorun vardır.” açıklamasında bulundu.
ERKİN: “HÜKMÜN ANAYASAYA AYKIRI OLDUĞUNU CUMHURBAŞKANI DA BELİRTMİŞTİR”
Gazeteci Aytunç Erkin, 2014 yılında çıkarılan ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi İhlallerinin Önlenmesine İlişkin Eylem Planı’ çerçevesinde TCK’nın ilgili maddelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini hatırlattı. Erkin, bu gelişmenin, hükmün anayasaya aykırı olduğunun resmi bir kabulü olduğunu ifade ederek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bunu belirtmiş. İş, artık Anayasa Mahkemesi’ne düşüyor.” dedi.
NE OLDU?
Ekrem İmamoğlu, 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve başlamasının ardından, Strazburg’da düzenlenen bir kongrede yaptığı konuşmada, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun eleştirileriyle karşılaşmıştı. Soylu, İmamoğlu için “Türkiye’yi şikayet eden ahmağa…” şeklinde ifadeler kullanmıştı. İmamoğlu ise bu duruma karşılık olarak, “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır.” yanıtını vermişti.
Bu olayların ardından, Yüksek Seçim Kurulu üyeleri, İmamoğlu aleyhine suç duyurusunda bulunmuştu. Başsavcılığın hazırladığı iddianamede, İmamoğlu’nun kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı hakaret suçundan hapis cezası talep edilmişti.
İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak uygulanmıştı. Dava şu anda İstinaf Mahkemesi’nde yürütülmektedir.