USD38,85
%0.36
EURO43,37
%-0.25
CNY5,39
%0.36
GBP51,67
%-0.22
EURO/USD1,12
%-0.17
BIST9.668,36
%1.33
BTC4.023.256,78
%-0.19
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul Depremi: Kritik Bölgeler!

İstanbul Depremi: Kritik Bölgeler!

“İstanbul için büyük kıyameti bekliyoruz”. Uzman isim depremde en kritik bölgeleri açıkladı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da Deprem Hazırlığına Odaklanan Çalışmalar: Toplumun Rolü Kritik

İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, deprem riskine karşı alınması gereken önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kadıoğlu, halkın duyarlılık ve sorumluluk sahibi olmasının deprem hazırlıklarında hayati önem taşıdığını vurguladı.

"Halkın Duyarlılığı, İlk Adım"

Kadıoğlu, deprem hazırlıklarının toplum tabanlı bir yaklaşımla, mahallelerde başlaması gerektiğini söyledi. "Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım. Çünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılığıyla başlıyor ve kendi sokağında, mahallesinde temizlikle başlıyor ve herkes sokağını temizlerse şehrimiz, mahallemiz temizlenecektir" dedi.

Riskli Bölgeler ve Bina Güvenliği Önemli

Araştırmacı, İstanbul’da depremin en yıkıcı olacağı noktaların deniz kıyısı bölgeleri, dolgu alanları ve heyelan riski taşıyan alanlar olduğunun altını çizdi. "İstanbul’da depremde en kritik olan bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Yani Marmara Denizi’ne kıyı olan dolgu alanları, heyelan bölgeleri olan bu 1999 depreminde de en çok zarar gören, bu kadar uzak olmasına rağmen sıkıntı yaşanmış bölgeler. Bir de tabii binanın sağlamlığı çok önemli" ifadelerini kullandı.

Mahallelerdeki Risk Analizleri ve Katılımcılık

Kadıoğlu, İstanbul’daki mahallelerde, deprem risklerini deşifre ve analizi için yoğunlaşmayı tavsiye etti."Bugün burada Kuzguncuk Mahallesi’nde, ‘Vatandaş Bilimi’ örneği olarak; şehir risk avcılığı, şehir risk analizi yapmak amacımız. Bu, mahalleliyi burada yaşayanları, etrafındaki sokakta ve caddedeki riskleri bina ve yerde bütün kent mobilyası olsun, binaların kendisi, binaların yüzeyindeki tabelalar, sokaktaki mazgallar gibi eksikleri ve güzellikleri, doğru örnekleri belirlemeyle ilgili bir bilinçlendirme çalışması bu. Bunun aslında Türkiye’nin her tarafında, özellikle de Marmara depremini, büyük bir depremi bekleyen İstanbul’da yapılması lazım. Vatandaşın, sokağında yaşadığı yerdeki eksikleri, yanlışları görmesi, bunu hem kendi tekrarlamaması hem de bunu yerel yönetimlerle birlikte çözmeyi öğrenmesi gerekiyor. Biz şimdi sokakta yürürken, dolaşırken çoğu zaman çoğu şeyin farkına varmıyoruz. Gündelik koşuşturmada yürürken anlamıyoruz. Bakıyoruz görmüyoruz." açıklamasını yaptı.

Risklerin Farkındalığı ve Çözüm Süreci

Kadıoğlu, deprem risklerini farkında olunması ve vatandaşların sorumlu davranarak ilgili kurumlara başvurmalarının gerektiğini vurguladı. "O yüzden böyle bilinçlendirerek, risklerin farkındalığını yaratmak ve sonra da oturup bunları kim çözecek? Nasıl yapacağız? Bunu işte belediye, valilik, bakanlık gibi yönlendirme yapmak için Marmara Bölgesi’nde ve Türkiye’de Mahalleli kendi yaşadığı, sokağında, caddesinde mahallesinde riskleri görmek. Bunları afete dönüşmeden, tehlike ortaya çıkmadan; mesela bugün biz dolaşırken çürümüş balkonlar gördük, balkonun altından insanlar geçiyor. Bu balkon çöküp kimseyi öldürmeden bunun için tedbir almak, bunun için bir yere müracaat etmek lazım. Belediyeden başlayarak valilik, tarihi eserler müdürlüğü. Halkın riski görüp çözüm için ilgililere doğru bir başvurması gerekiyor. Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım. Çünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılığıyla başlıyor ve kendi sokağında, mahallesinde temizlikle başlıyor ve herkes sokağını temizlerse şehrimiz, mahallemiz temizlenecektir" dedi.

İstanbul Depremi: Kritik Bölgeler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir