TÜBİTAK, Kamu Yapay Zeka Ekosistemi İçin Yeni Bir Çağrı Açtı
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), "Ulusal Yapay Zeka Stratejisi" doğrultusunda kamu kurumlarının yapay zeka ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yeni bir çağrı başlattı. "Kamu Yapay Zeka Ekosistemi – 2024" isimli çağrı, TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) çerçevesinde gerçekleştirilecek ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı müşteri kurum olarak görev alacak.
Çağrı Bütçesi ve Başvuru Koşulları
Geçtiğimiz yıla göre çağrı bütçesi 10 milyon liradan 15 milyon liraya yükseltildi. Başvuru yapacak olan özel sektör veya kamu AR-GE birimlerinin, üniversitelerle konsorsiyum oluşturması ve üniversitelerin proje yürütücüsü olarak yer alması şart koşuldu. Çağrı kapsamında finans teknolojileri, akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım, gıda ve hayvancılık, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik, e-ticaret ve akıllı eğitim teknolojileri gibi geniş bir yelpazede temalar yer alıyor.
TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü ile İşbirliği Zorunluluğu
Proje başvurusunda bulunacak konsorsiyumların, TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü ile bir işbirliği protokolü imzalaması ve bu protokolü proje önerisine eklemesi gerekiyor.
Çağrı Süreci ve Başvuru Tarihleri
Üç aşamalı olarak planlanan çağrı sürecinin ilk aşamasında kamu kurumlarından ihtiyaç başvuruları alınacak. İkinci aşamada, bir komisyon tarafından önceliklendirilecek 10 ihtiyaç başvurusu için teknik isterler dokümanı oluşturulacak. Son aşamada ise, belirlenen teknik isterlere uygun proje başvuruları kabul edilecek.
Kamu kurumlarının ihtiyaçları ve teknik isterler dokümanı 18 Ocak tarihinde "https://tubitak.gov.tr/1007" adresindeki 1007 çağrıları bölümünde yayınlanacak. İhtiyaçlar ve isterlere ilişkin teknik koordinasyon, Yapay Zeka Enstitüsü tarafından sağlanacak. Detaylı bilgi ve başvuru sistemi ise "http://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr" adresinde bulunabilecek.
İhtiyaç sahibi kamu kurumlarının başvurularını 18 Aralık 2024 tarihine kadar Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı’na yapmaları gerekiyor. Proje önerilerinin son teslim tarihi ise 18 Şubat 2025 olarak belirlendi.