Konserve Ürünlerinin Güvenli Tüketimi İçin Önemli Uyarılar
Sivas’ta uzman, konservelerin hazırlanma ve saklanma koşullarının önemini vurguladı.
Sivas Medicana Hastanesi Diyetisyeni Cansu Arslan, kış aylarında sıklıkla tüketilen konservelerin güvenli bir şekilde hazırlanmasının ve saklanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Çeşitli besin maddelerini uzun süre muhafaza etme imkanı sunan konserveler, uygun şartlarda hazırlanmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Arslan, konservelerin hazırlanmasında hijyenik koşulların sağlanması gerektiğini ve bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli detayların olduğunu belirtti.
"Hazırlanacak ürünlerde kullanılan sebze ve meyvelerin temizliğine, herhangi bir zedelenmenin olup olmadığına dikkat edilmelidir. Temizlik ve hijyen uygulamaları besin zehirlenmelerinin önlenmesi için oldukça kritiktir." diye ifade eden Arslan, eksik olarak temizlenmiş, zedelenmiş gıdaların kullanılmasıyla oluşabilecek besin zehirlenmelerine vurgu yaptı.
Arslan, "Konserve kavanozlarının kapaklarında oluşan bombaj (şişkinlik), ürünün tüketilmesini engellemek için en önemli uyarılardandır. Açıldığında fışkırma, köpürme veya şişkinlik gibi durumlar gözlemlendiğinde, tüketici mutlaka bu konserveleri tüketmemelidir." dedi.
Doğru Saklama Yolları Hayati Önem Taşıyor
Konservelerin cam kavanozlarda ve uygun ısıyla işlemden geçirilerek hazırlanması gerektiğini belirten Arslan, ürünlerin serin ve karanlık bir ortamda saklanmasının, ürünlerin kalitesini korumayı sağlayacağını ifade etti. Açıldıktan sonra tüketime başlanan konservelerin, kalan kısımlarının 1-3 gün içinde buzdolabında saklanması gerektiğini vurgulayan Arslan, bu konuya hassasiyet gösterilmesini tavsiye etti.
Clostridium Botulinum Bakterisi ve Sağlık Riskleri
Arslan, kapaklarında bombaj bulunan konservelerde Clostridium botulinum bakterisinin var olabileceği ve bu bakterinin ürettiği toksinlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
"Bu tür bakteriler nedeniyle besin zehirlenmeleri görülebilir. Kusma, görme bozukluğu ya da bağırsak fonksiyonlarında değişiklik gibi belirtiler görülmesi durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gereklidir, gecikme ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir." diye belirtti.