Kadın ve Engellilerin Ekonomik Katılımı için İşbirliği Protokolü İmzalandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Kadın ve engelli bireylerin toplumsal yaşama daha güçlü entegre olmasını hedefleyen önemli bir adım atıyoruz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda bugün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın da katılımıyla, kadınların ve engelli bireylerin ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını güçlendirme hedefiyle bir işbirliği protokolü imzalandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, protokol kapsamındaki hizmetlerin, işsiz gençler, kadın konukevi misafirleri, SED (Sığınma Evleri Destek Programı) kapsamındaki kadınlar, çocuk bakım kuruluşlarından ayrılmaya hazırlanan çocuklar ve koruyucu ailelerdeki çocuklar için istihdam ve eğitim fırsatları sağlayacağını belirtti.
Göktaş, engelli bireyler için iş arama becerileri, mülakat teknikleri, mesleki yönlendirme ve işe yerleştirme programları sunacaklarını vurgulayarak,
"Bu çabalarımızla, ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasında kadınların ve engelli vatandaşlarımızın daha etkili bir şekilde yer almasını sağlayacağız" dedi.
Son 23 yıldır sürdürülen kapsayıcı politika anlayışıyla ilgili olarak, Göktaş, "Kadınların toplumsal hayatta daha aktif rol almasını ve engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için, birçok önemli reform gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.
Engelli vatandaşlar için fırsat eşitliğini öne çıkaran Göktaş, "Kamuda ve özel sektörde engelli istihdamını artırmayı hedefliyoruz. Hedefimiz, sadece iş sahibi olmalarını değil, aynı zamanda potansiyellerini tam anlamıyla kullanabilecekleri bir çalışma ortamı sağlamaktır" dedi.
2023 yılı itibariyle, her engelli birey için uygulanan aylık 5.700 TL ücret teşviğiyle korumalı işyerlerine 2,6 milyon TL ödeme yapıldığını; 2002 yılından bugüne kadar kamuda engelli istihdamında önemli bir artış sağladıklarını (70.878 engelli vatandaşın kamuya alındığı) ve önümüzdeki aylarda 2022 ve 2024 EKPSS sonuçları ve kamu kurumlarının ihtiyaçlarına göre daha fazla engelli memurun işe alınacağını açıkladı.
Kadınların İstihdamına Odaklı Politikalar
Göktaş, kadınların iş gücüne katılımının ekonomik kalkınmanın olmazsa olmaz unsurlarından biri olduğunu vurguladı ve kadın istihdamını teşvik etmeyi sürdüreceklerini belirtti.
- Kalkınma Planı kapsamında, kadın ve engelliler gibi özel politika gerektiren grupların istihdamının artırılması için çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Göktaş, "Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planımızda, istihdama katılım için somut adımları içermekteyiz. Bu doğrultuda, mesleki eğitim programları, girişimcilik desteği, çalışma hayatında fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve esnek çalışma modelleri dahilinde hedefler belirledik" diye konuştu.
Kadın istihdamını destekleyen, kadın girişimciliğini teşvik eden ve kadın kooperatiflerini güçlendiren projelerin yürütüldüğünü aktaran Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncülüğünde yürütülen "İş Pozitif Programı" hakkında da bilgi verdi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile işbirliği içinde, kadın kooperatiflerine proje hazırlama ve uygulama eğitimleri verildiğini; e-ticaret sektörü öncüleri ile kadın girişimcilerin e-ticaret faaliyetlerini artırmayı ve esnek çalışma olanaklarını genişletmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Son olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği içinde, temiz teknoloji alanında çalışan kadın girişimcilerin projelerinin ödüllendirilmesi ve bu alanda büyümelerine destek sağlanacağını; Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri’nin 81 ilde 760 bine yakın kişiye ulaştığını ve bu çalışmanın SPK ile işbirliğiyle daha da genişletileceğini ifade etti.
Konuşmaların ardından Bakanlar Göktaş ve Işıkhan işbirliği protokolünü imzaladı.