Tarım ve Hayvancılık Eğitimleri, Bölgesel Kalkınmayı Hedefliyor
Aziziye’de Gerçekleşen Proje Kapanış Toplantısında Sertifikalar ve Eğitimler Verildi
Aziziye ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığı’nın desteğiyle, İl Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen bir etkinliğe Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ile tarım ve hayvancılık sektöründen STK temsilcileri ve yerel yetiştiriciler katıldı. Etkinlikte, "Bilinçli Üretici Kaliteli Süt Eğitim ve Yayım Projesi" kapsamında yürütülen süt sığırcılığı ve küçükbaş hayvancılık eğitimleri ele alındı.
Proje kapanış toplantısında, katılımcılara eğitim sertifikaları ve hediyeleri takdim edildi. Toplantıda proje bilgilendirmesi, üretim planlamaları, yeni destekleme modelleri ve kırsal kalkınma yatırımları hakkında uzmanlar tarafından sunumlar yapıldı.
196 Çiftçi Bilgilendirildi. Süt Üretiminde Kayıpların Önüne Geçilecek mi?
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, "Bilinçli Üretici Kaliteli Süt Eğitim ve Yayım Projesi" kapsamında, süt sığırcılığı ve küçükbaş hayvancılığın yoğun olduğu Yakutiye, Palandöken, Aziziye, Horasan, Köprüköy, Hınıs, Karayazı, Aşkale, Tortum ve Narman ilçelerindeki 196 çiftçiye, sağım hijyeni, sanitasyon, sütün soğutulması, buzağı bakımı ve besleme, buzağı ölümlerine karşı alınması gereken önlemler, hayvan hastalıkları (mastitis, hipokalsemi, zoonoz hastalıklar -brusella, şap, tüberküloz vb.-) ve barınak şartları konularında eğitim verdi.
Proje Çalışmaları Hakkındaki Açıklama İşte:
Etkinlik sonrası Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri yaptığı açıklamada; "Hayvan yetiştiriciliği, sağım hijyeni ve sanitasyon konusunda eğitim alan 196 yetiştiricimiz, kendi bilgi ve bilinç düzeylerini yükseltmekle kalmayıp aynı zamanda çevrelerine aktaracakları yeni bilgiler ile birer elçi olacaklardır. İlimizin tarım ve hayvancılık potansiyeli değerlendirildiğinde, kışın yoğun kar ve yağmur yağışı alan bölgemiz ilkbahar ile birlikte verimli mera alanlarına sahip olmaktadır. Bu potansiyel değerlendirildiğinde; kırsal yörenin kalkınmasına katkıda bulunmak, yörede yapılacak iyileştirmeler ile bölgenin sosyo-ekonomik yapısının gelişeceği düşünülmektedir. Projeden özellikle sosyo-ekonomik durumu düşük köylerde yaşayan üreticilerimiz yararlandırılmış olup, proje ile sağım yapan üreticilerimizin sağım hijyeni ve sanitasyon konusunda bilgilendirilmesi, hijyenik olmayan şartlarda süt sağımı yapılmasının önüne geçilmesi, sütün sağım sonrası uygun şekilde muhafaza edilip ve bu sayede süt veriminde oluşan kayıpların önüne geçilmesi ve kalitesinin artırılması hedeflenmiştir." ifadelerine yer verdi.