Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Türkiye’nin Ekonomik Performansına Nasıl Etki Ediyor?
Türkiye’nin son 100 yıllık uluslararası yatırım hikayesi, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) işbirliğiyle kaleme alınan "Türkiye Yüzyılında Uluslararası Doğrudan Yatırımlar" kitabında yer alıyor. YASED üyesi şirketlerin tarihçeleri ve faaliyetlerini içeren kitap, İstanbul Finans Merkezi Ziraat Bankası Oditoryumu’nda düzenlenen bir tanıtım toplantısıyla kamuoyuyla buluştu.
2003’ten Bu Yana Hızla Artan Bir İvme
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, toplantının açılış konuşmasında, Türkiye’nin güçlü yatırım potansiyelini ve genç iş gücünü vurguladı. "Türkiye Yüzyılı’nda Uluslararası Doğrudan Yatırımlar" kitabının, uluslararası doğrudan yatırımların ülke ekonomisine etkilerini araştırdığını belirten Dağlıoğlu, "Sektörler arası çeşitlilik ve küresel pazardaki rekabet gücü, Türkiye’nin iş yapma ortamının dinamik yapısını yansıtıyor. Kitapta, Türkiye’ye güvenen yatırımcıların başarı hikayeleri yer alıyor. YASED ailesi ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi çalışanlarına bu değerli çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Dağlıoğlu, 2003 yılından itibaren uluslararası doğrudan yatırımlarda gözlemlenen hızlı artışa dikkat çekerek, bu süreçte yatırımcıların ülke ekonomisine etkilerini vurguladı.
Cari Açığın Finansmanı ve İhracat Etkisi
Dağlıoğlu, son 20 yılda uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye’nin cari açığının önemli bir bölümünü finanse ettiğini açıkladı. "Cari açıkta yüzde 40’lık bir katkı söz konusu. Bu, sağlıklı bir finansman yönetimi göstergesi." değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca, 2021 yılına kadar olan dönemde, ihracatın önemli bir kısmının uluslararası sermaye şirketleri tarafından gerçekleştirildiğini vurguladıː "İhracatta bir çarpan etkisi olmadan doğrudan ihracat söz konusu." şeklinde görüş belirtti.
İstihdam Ve AR-GE Desteği
Konuşmasına devam eden Dağlıoğlu, uluslararası sermaye şirketlerinin özel sektör istihdamında önemli bir rol oynadığını ifade ettiː "Özel sektör istihdamının yüzde 8,8’ini uluslararası sermaye şirketleri oluşturmaktadır. Bu da çok kıymetli bir göstergedir." dedi. Türkiye’deki özel sektörün AR-GE harcamalarının yüzde 30’unun uluslararası sermaye şirketlerinden kaynaklandığını ve 727 uluslararası sermayeli şirketin AR-GE ve tasarım merkezleri faaliyetleri gerçekleştirdiğini belirtti. Bu durumun Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon alanındaki gelişimini desteklediğine işaret etti.