Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Kış Aylarında Artış
Yoğun Bakım Yatışlarında Düşünülmesi Gereken Artış
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında kış aylarında ciddi bir artış gözlendiğini belirten Prof. Dr. Alper Şener, bu dönemde yoğun bakım yatışlarında da endişe verici bir artış yaşandığını açıkladı. Prof. Şener, "Mevsimsel geçiş ve 65 yaş üstü hastalarda zatürreye dönüşen enfeksiyonlar nedeniyle yoğun bakım yatışlarında bir artış gözleniyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarını ele aldığımızda, grip ve grip benzeri viral hastalıkları kastediyoruz. Grip, bu hastalıklar arasında en yaygın görülen. Ancak koronavirüs, rhinovirüs, RSV gibi birçok virüs, grip benzeri hastalıklara da sebep olabiliyor. Bu hastalıkların çoğu, ateş, eklem ağrısı, hafif solunum sıkıntısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi benzer semptomlarla ortaya çıkıyor." diye konuştu.
Kuru Öksürükten Balgama, Solunum Sıkıntısına Kadar
Prof. Dr. Alper Şener, hastalığın seyri hakkında önemli bilgiler paylaştı. "Grip ve diğer viral enfeksiyonların ardından mukozal hasar, bakteriyel enfeksiyonları da beraberinde getiriyor. Özellikle 65 yaş üstü hastalarda, burun akıntısı ve tıkanıklığıyla başlayan, hafif kuru öksürüklerin ardından balgam oluşumu, balgamda kan benzeri görüntülerin görülmesi, solunum sıkıntısı ve gece öksürüğünün artması gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz." açıklamasında bulundu.
Hızlı Antibiyotik Tedavisi Hayati Önem Taşıyor
Prof. Dr. Şener, "Bakteriyel enfeksiyonlarda hızlı antibiyotik başlanması çok önemli. Viral enfeksiyonlara antibiyotikler etki etmezken, bakteriyel enfeksiyonların hızlı bir şekilde antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınması, hastanın yoğun bakım ihtiyacını azaltmak ve potansiyel ölümcül komplikasyon riskinin önüne geçmek için hayati bir öneme sahip." diye belirtti.
Uyarı: Belirtiler Devam Ediyor İse Doktora Başvurmak Gerekiyor
Hastaların dikkat etmesi gereken belirtiler ve takip süreçleri hakkında açıklama yapan uzman, "Hastalarımız, eklem ağrısı, kas ağrısı ile 3-4 gün süren üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinden sonra bir hafta devam eden kesintisiz öksürük, eklem veya kas ağrılarının tekrarlaması, özellikle yatarken nefes darlığı, merdiven çıkarken zorlanma, yürüyüşte hızla yorulma gibi bulgularla karşılaşıyorsa aile hekimlerine başvurmalı. Bu durumlarda antibiyotik tedavisi gereklidir." uyarısında bulundu. Bu şikayetler devam ederse hastanın bir üst sağlık kuruluşuna sevk edilmesi, akciğer grafisi gibi görüntüleme yöntemleriyle durumun değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ciddi solunum sıkıntılarında ise hastanın yatışı, antibiyotik tedavisi ve maske desteğiyle nefes açıcı ilaç uygulaması gerekebileceği ifade edildi.
Kış Çaylarının Etkisi Hakkında Önemli Açıklama
Prof. Dr. Şener ayrıca "Kış çaylarının bir önleyici etkisi olmadığını," ancak "boğazda batma ve yanma hissi olduğunda, yumuşatıcı etkisi olduğu için tavsiye edilebileceğini" belirtmesine rağmen, "fazlasının zararlı olabileceğini" ve aşırı kullanımın karaciğer sorunlarına neden olabileceğini vurguladı. Prof. Şener, "ılık su, birkaç damla limon ve az şeker"in boğazı rahatlatmak için daha faydalı olduğunu belirtti. Ayrıca "kış çaylarının genellikle mevcut olmadığı ve geçmiş yıllardan kalmış kış çaylarının tüketiminin faydadan çok zarar getireceğini" ekledi.